Aan de Egelantierstraat is begin mei het appartementencomplex de Wilgenflat opgeleverd. Het complex bestaat uit 36 appartementen. Alle appartementen hebben een eigen inpandige berging op de begane grond. De voordeur van deze galerijflat komt uit op een buitengelegen galerij. Hier kijken de bewoners uit op de buurttuin.
Er zijn vier verschillende type woningen in het complex, type A, B, C en D. Deze hebben een woonoppervlakte van circa 75 m² t/m 88 m². Er zijn twee slaapkamers en een woonkamer met open keuken. De grote ramen tot aan de grond zorgen voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel. Vanuit de woonkamer is het uitpandige balkon te bereiken. In het complex is een lift aanwezig. De appartementen op de begane grond hebben ieder een eigen toegang aan de achterkant van het gebouw. Deze appartementen hebben een eigen terras.
De appartementen van de Wilgenflat hebben geen gasaansluiting maar zijn aangesloten op een eigen helemaal gasloos warmtenet. De warmte voor de appartementen wordt in de techniekruimte opgewekt door collectieve warmtepompen. De warmtepompen in deze ruimte gebruiken hierbij PVT panelen als bron. PVT panelen zijn speciale zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte ‘vangen’ uit de buitenlucht. Deze PVT panelen liggen op het dak van het complex.
Elk appartement heeft een eigen warmtemeter, waardoor alleen betaald wordt voor de warmte die ook echt verbruikt is.
In mei 2023 zijn we gestart met de bouw van de nieuwe Wilgenflat. Voor de kerst is de dakvloer aangebracht van het gebouw met vier woonlagen. Na de kerst zijn de 5e en 6e verdieping van het hogere gebouw gerealiseerd. Op 14 februari is het hoogste punt bereikt. De nieuwe bewoners mochten op 28 maart kijken in het appartementencomplex. Dit kijk- en meetmoment werd druk bezocht!
De enthousiaste bewoners kregen op 1, 2 en 3 mei 2024 de sleutel van hun nieuwe woning. Inmiddels zijn ze gestart met klussen, verhuizen en inrichten van hun nieuwe huis.
In de Wilgenflat zijn vier type appartementen met allemaal een eigen plattegrond. De appartementen verschillen iets in indeling en oppervlakte. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. Alle appartementen hebben:
De badkamer en het apart toilet hebben een donkergrijze vloertegel van 30 x 30 cm. De wanden zijn voorzien van witte wandpanelen. De twee slaapkamers en badkamer worden verwarmd met een elektrische radiator. In de keuken zit nog geen elektrische kookplaat. Deze moet door de bewoner worden aangeschaft.
In het nieuwe Heechterp ontstaan verschillende buurttuinen. De buurttuin van de Wilgenflat is de eerste buurttuin. Samen met bewoners van de nieuwe Wilgenflat maakten we in drie tuinontwerp sessies een plan voor deze tuin. Stichting van Beets hielp ons hierbij.
Uitgangspunten van het ontwerp
Tijdens de eerste sessie maakten we een moodboard en bespraken we de wensen. Dit is de basis voor het ontwerp. Belangrijk is dat we willen voorkomen dat de buurttuin een plek voor hangjeugd wordt. Daarom gebruiken we geen overkappingen en pergola’s. Er moet ruimte zijn voor insecten en vogels en kleurrijke beplanting. Ook willen we de magnoliabomen uit de Magnoliastraat graag hergebruiken.
Met al deze wensen ging Van Beets aan de slag
En maakten zij een eerste ontwerp. Dit ontwerp bespraken we meerdere keren en pasten we aan. Zodat we uiteindelijk tot een definitief plan voor de buurttuin kwamen.
Aanleg van de buurttuin is gestart
De Wilgenflat is nu klaar en alle bewoners hebben de sleutels van hun nieuwe woning gekregen. Tijd dus om de buurttuin aan te leggen! Vanaf mei zijn de werkzaamheden hiervan gestart. De contouren zijn zichtbaar en de beplanting komt er de komende maanden in. Dit zal tot het najaar van 2024 duren. Het wordt een fijne en groene ontmoetingsplaats voor alle bewoners van het appartementencomplex.